Meny Hjem

Funker «det enkle» fra relativt små selskaper også i store selskaper?

southwest-airlines-co-logoDet siste året har jeg lest en del bøker om ledelse og temaer rundt dette. I mange av disse bøkene er det stadig referanser til et amerikansk flyselskap som heter Southwest Airlines. De som oftest trekker dette selskapet frem er Jim Collins og Patrick Lencioni. Min nysgjerrighet ble såpass stor at jeg måtte studere dette firmaet for å se hva de driver med som gjør at så mange snakker om det.

Noen ting som er verdt å merke seg er at dette er et stort flyselskap med 45.000 ansatte, de omsetter for nær 18 milliarder dollar og har over 600 fly. Selskapet har en sammenhengende drift på 31 år med fortjeneste. Det som er så spesielt er at dette har de klart i en bransje som taper milliarder verden over.

Alt jeg leser om Southwest Airlines peker på noen få kjernesaker, som er en rød tråd i hvordan selskapet driver forretning. Selskapet er 100 % tro mot noen få kjerneverdier og har noen enkle mål og visjoner. I gode tider har de ikke falt for fristelsen til å ekspandere ekstra slik som mange av sine konkurrenter har gjort. Dette gjør at de også tåler dårlige tider bedre.

Alt de gjør (ansettelser f.eks.) skal kunne knyttes opp mot følgende tre kjerneverdier:

  • En krigersk ånd
  • En tjeners hjerte
  • En «livet-er-gøy»-holdning

Deres mål og visjon er fri for tall og inneholder kun hva de ønsker å være, nemlig:

  • Vår hensikt er å koble mennesker til hva som er viktig i deres liv igjennom vennlig og pålitelig lavpris-flyreise.
  • Vår visjon er å bli verdens best likte og brukte flyselskap med høyest fortjeneste.

Det gjennomgående i alt Southwest Airlines gjør er relasjonsledelse og relasjonskompetanse. De er avhengig av at alle funksjoner i selskapet kjenner til hverandre – ikke minst de som er direkte avhengig av hverandre. Ved at man kjenner hverandre godt, oppstår det sjelden misforståelser/feil. Åpen kommunikasjon gjør at man løser alle «hendelser» raskt og på det nivået «hendelsen» skjer. De har en kultur for aldri å peke på hverandre, men fokus på å løse problemer som oppstår uansett årsak. De har så sterkt fokus på sin kultur at når selskapet skal starte nye avdelinger, henter de inn folk fra etablerte deler av firmaet. Dette for å sikre at de som ansettes på ny lokasjon samsvarer med verdiene som resten av selskapet har.

Jo mer jeg får grep om verdiene og måten Southwest Airlines driver forretning på, jo mer finner jeg at Webstep er likt i måten man jobber med mennesker på. Fokus på mennesker fremfor vekst, gjør at selskap vokser seg naturlig stort som en del av den daglige driften. Dette er for meg med på å bevise at det som funker bra i et relativt lite selskap med 400 ansatte også fungerer i et stort selskap på 45.000 ansatte.

I Webstep Fokus har det ligget en «bunntanke» siden 2007, som alt vi gjør er tuftet på, nemlig at vi skal være den beste arbeidsgiveren våre ansatte noen gang har hatt. Med dette mener vi at når man ser tilbake på sin arbeidskarriere som pensjonist, skal man huske den tiden man jobbet i Webstep som den beste arbeidsplassen man hadde. Alt vi gjør i den daglige driften blir vurdert opp mot denne setningen.

Det vi ser er at både Southwest Airlines og Webstep velger å ha noen enkle styreparametere og ingen store vekstvisjoner. Selskapene har ikke endret mye på styreparametrene opp gjennom årene. Hvis vi sammenligner begge selskapene, finner vi at begge fokuserer på menneskene. Dersom man fokuserer på menneskene, kommer mye av det andre som er viktig for selskapet av seg selv. Det er nesten så enkelt at man ikke kan tro det.

Følgende hovedpunkter beskriver likhetene mellom disse to ganske ulike selskapene:

  • Fokus på mennesker og relasjonene mellom disse i alle ledd – også ut mot kundene,
  • Enkle, klare mål og visjoner om hva selskapene ønsker å være – fritt for tall,
  • Dyrke det man er gode på, med enkelte mindre justeringer underveis, for å henge med i utviklingen generelt og
  • Ikke la seg friste til ukritisk å bli med på alle svingningene i markedet, men hele tiden ha fokus på at markedet før eller senere vil slite – altså jobbe jevnt og trutt.

Med dette til grunn, er dette også blitt basis i hvordan vi bygger opp Konsulentselskapet Ensō AS. Mennesket i fokus er det viktigste styringsprinsippet vi legger i bunn. Vi skal være det beste stedet for våre ansatte og våre kunder skal like å ha mennesker fra oss til å hjelpe de med oppgaver.

Kategorier:Forretning Relasjonsledelse

Tom Erik Rozmara Frydenlund

Jeg har mange års erfaring fra forsvaret, politiet og IT-bransjen. Jeg har i hele min karriere syns interaksjon med mennesker har vært spennende. Min lederstil er basert på en blanding av relasjonsledelse, tillitsbasert ledelse og tjenende ledelse.

En leder er til for de ansatte og ikke omvendt.

Jeg er autorisert til å kjøre kurs innen for relasjonsledelse og relasjonskompetanse og holder også foredrag igjennom talerlisten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Tom Erik Rozmara Frydenlund

Ledelse, Relasjonsledelse, Servant Leadership, Tillitsbasert ledelse og Beyond Budgeting

Spede spirer

- med håp om å sette i gang noen tankeprosesser

Frydenlund Fotoblogg

Amateur Photography

%d bloggere liker dette: