Meny Hjem

Gullkorn fra Patrick Lencioni

ears-of-corn-field-sun-light-gold-fall-landscape-nature

Lencioni har skrevet mange bøker/fabler om ulike temaer og jeg vil anbefale dere å lese alle sammen. http://www.tablegroup.com/books/

De fleste av bøkene hans har en rød tråd som kan knyttes opp mot temaet relasjonelt mot (omtalt av Spurkeland i boken Relasjonsledelse – http://www.relasjonsledelse.no/default.asp?tekst=relled3utg).

Jeg har plukket ut noen sitater fra Lencioni rundt lagarbeid og det å jobbe sammen i gruppe. Uten å vise ekte relasjonelt mot i gruppe med andre mennesker mener jeg at man ikke vil få ut det fulle potensialet i denne gruppen.

 “Trust is knowing that when a team member does push you, they’re doing it because they care about the team.” 

“Great teams do not hold back with one another. They are unafraid to air their dirty laundry. They admit their mistakes, their weaknesses, and their concerns without fear of reprisal.” 

“Remember teamwork begins by building trust. And the only way to do that is to overcome our need for invulnerability.” 

I disse utsagnene tenker man på at man ofte kan oppfatte det negativt når noen i et team kritiserer. Det er derimot et tegn på at man har høy grad av tillitt og at det som skjer når man har team som er åpne på dette er at man utvikler seg videre. Se også følgende blogg fra Kjell Ljøstad som omtaler dette i mer dybde. http://kljostad.wordpress.com/2014/05/07/kritikk-sa-effektivt-at-det-nesten-er-juks/

Skal man få det beste ut av team må man ha høy grad av tillitt til hverandre. Den beste måten å få til dette på er at alle i teamet må kommer over frykten for å gjøre seg sårbare. Grunnpilarene i lagarbeid er at man alltid må være ærlige, transparente og alltid si sannheten (dog på en skikkelig måte). Dette punktet om sårbarhet gjelder også på flere områder en rent lagarbeid. Man kan også se dette opp mot dialog man har med sine kunder. Kunder tåler å høre sannheten det er mer måten man sier det på. Å holde noe skjult bærer sjelden noe bra med seg. Ting har en tendens til å vokse og bare bli vanskeligere og vanskeligere å håndtere jo lenger man håper at det skal gå bra. Har man gjort en feil må man si det med en gang. Vi nordmenn er generelt for lite flinke til å si unnskyld.

“It’s as simple as this. When people don’t unload their opinions and feel like they’ve been listened to, they won’t really get on board.” 

Her snakker vi om det at hvis man i et lag har folk som ikke får komme med sine tanker og ideer og følelser vil man aldri få de skikkelig med på hva man velger til slutt. For å få til konsensus må alle bli hørt og alle tanker bli diskutert og man må ha nok tillitt i gruppen til at dette skjer. Han bruker også et uttrykk «mining for conflict», med dette menes det at man faktisk skal aktivt søke etter uenigheter.

I mange av mine år i arbeidslivet har jeg mange ganger sett og hørt omkamper på beslutninger som er tatt. Man kommer på en måte aldri videre. I flere av disse tilfellene mener jeg at man har bommet med nettopp det som er poenget. Vi har lettere for å kunne jobbe videre hvis vi føler at vi har blitt hørt.

I ledergruppen jeg er med er vi 5 individer. Vi er på mange måter veldig ulike og bringer med oss masse erfaring fra ulike områder inn i vår daglige ledelse. Det at vi er så ulike gjør at vi som regel diskuterer de fleste ting vi vurderer å gjøre, samt eksisterende praksis og ting vi gjør i dag. Dette i sum gjør at når vi er ferdig med diskusjonene, blir som oftest løsningene enda bedre enn de kunne fremstå i utgangspunktet. Det kan hende man svelger noen kameler på denne veien, men har man fått diskutert ulike sider ærlig og åpent er det lett å få alle 5 til å forplikte seg til gjennomføringen av resultatet. Det som dog også er viktig og hvor vi alle 5 er veldig like er på våre grunnverdier.

Kategorier:Ledelse Relasjonsledelse

Tom Erik Rozmara Frydenlund

Jeg har mange års erfaring fra forsvaret, politiet og IT-bransjen. Jeg har i hele min karriere syns interaksjon med mennesker har vært spennende. Min lederstil er basert på en blanding av relasjonsledelse, tillitsbasert ledelse og tjenende ledelse.

En leder er til for de ansatte og ikke omvendt.

Jeg er autorisert til å kjøre kurs innen for relasjonsledelse og relasjonskompetanse og holder også foredrag igjennom talerlisten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Tom Erik Rozmara Frydenlund

Ledelse, Relasjonsledelse, Servant Leadership, Tillitsbasert ledelse og Beyond Budgeting

Spede spirer

- med håp om å sette i gang noen tankeprosesser

Frydenlund Fotoblogg

Amateur Photography

%d bloggere liker dette: